ΑΡΧΙΚΗΜΑΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΠΛΟΜΑΧΙΑΣ
-“Σύστημα προσανατολισμένο στην επιβίωση στο δρόμο”-


Συγκαταλέγεται στις Φιλιππινέζικες Πολεμικές τέχνες – μεθόδους εκπαίδευσης, ευρύτερα γνωστές ως “Arnis – Kali – Escrima”.Αν και σε αντίθεση με το εξωτερικό  δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, αποτελεί σύστημα μάχης παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τον ρεαλισμό του και την  εξειδίκευσή του στις πιο δύσκολες επιθέσεις και συνθήκες. 

Πρωτοστατεί επίσης στο Holywood και στις Ειδικές Δυνάμεις και επίλεκτα σώματα ασφαλείας.

Ο λόγος είναι ότι  είναι η πλέον εξειδικευμένη σε ένοπλες επιθέσεις με μαχαίρι κτλ. Πολλές τεχνικές μας δανείζονται ισραηλινά, ρώσικα και άλλης προέλευσης μιλιταριστικά και μη συστήματα μάχης στην προσπάθειά τους να εμπλουτίσουν σε αυτό τον τομέα την ύλη τους.
"Βρώμικη" Πυγμαχία (Filipino Boxing/Panantukan) 

Το Panantukan αποτελεί μια μορφή άοπλης μάχης, χωρίς κανόνες, προσανατολισμένη και επικεντρωμένη 100% στην αυτοάμυνα, (γι' αυτό και πήρε το προσωνύμιο “Dirty”) διατηρώντας και εξελίσσοντας πολλά στοιχεία που δεν έχει η δυτική πυγμαχία.

Είναι επιθετικό και εξαιρετικά καταστρεπτικό για τον αντίπαλο, χρησιμοποιώντας χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια, όπως και τεχνικές σαρωμάτων, πτώσεων, εγκλωβισμών, πνιγμών, κλειδωμάτων, αρπαγών κλπ. 
Τυπικά όλα εκτός των χεριών, περιλαμβάνονται σε μεθόδους με ειδική ορολογία (Sikaran & Dumog), αλλά ουσιαστικά ολοκληρώνουν το Panantukan ως πλήρες σύστημα άοπλης μάχης.
O όρος που το εκφράζει περισσότερο, είναι: “a street-oriented survival system”.
Στα μεσαία και υψηλά επίπεδα γνώσης του panantukan, o μαχητής αντιμετωπίζει τον αντίπαλο του σαν να κρατά ένα λογχοειδές όπλο ή λεπίδα, δίνοντας έμφαση στην ελαχιστοποίηση της επαφής μαζί του και εν συνεχεία μαθαίνει να τον αντιμετωπίζει και οπλισμένο παρέχοντας  πλήρως εξειδικευμένη γνώση στην αποτελεσματική και ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός οπλισμένου αντιπάλου με μαχαίρι, μπουκάλι, γκλομπ, κτλ.